vineri, 1 februarie 2013

Increderea in sine

 
Sentimentul de incredere in sine este un bun personal de care copiii au o mare nevoie pentru a deveni adulti echilibrati, capabili sa-si doreasca si sa obtina succesul in viata personala sau profesionala. Orice parinte isi doreste un copil increzator in fortele proprii si puternic emotional;este important ca ei constientizeaza insa ca fundatia acestei increderi se construieste in primii ani de viata

Incurajeaza un mediu in care sa cultivi increderea si siguranta

 Copiii au nevoie sa se simta, inca de la inceput , protejati si in siguranta pentru a dezvolta sentimentul de incredere in sine.Cand parintii au grija de bebelusul lor, raspund prompt si cu sensibilitate la plansul  si nevoile lui, vorbesc si se joaca cu el, el stie ca este iubit si important .Aceasta reprezinta fundamentul increderii in sine.
Copiii care sunt increzatori, se simt liberi sa exploreze si sa invete ,pentru ca stiu ca o persoana draga va fi intotdeauna acolo pentru ei.Cand se tarasc catre un obiect,  stiu ca sunt vegheati  si ca au in cei apropiati o “baza de siguranta”, la care sa se intoarca in caz de nevoie,atunci cand sunt speriati, ingrijorati sau raniti.
Il puteti ajuta sa-si dezvoltea sentimentul de incredere si sa se simta in siguranta atunci cand raspundeti la plansul beblusului sau la alte semnale pe care le da- de ex.sa fie luat in brate atunci cad ridica manutele sau semnaleaza un discomfort, sa-i dam jucaria atunci canda arata cu degetul sprea ea si prin a-i arata multa dragoste si afectiune.
Aceasta legatura emotionala puternica dintre parinte si bebelus il va face sa capete destula incredere si siguranta pentru a se indeparta ,putin cate putin si a explora. Daca a dezvoltat increderea ca vei fi intotdeauna alaturi de el atunci cand are nevoie, aceasta ii va construi si intari si increderea in sine.

Fa-l sa aiba o parere buna despre el si despre  ceee ce face

Bebelusii au nevoie, pentru construirea increderii in sine , pe langa incredere in cei apropiati si sa  se se simta bine in pielea lor si cu ceea ce fac, sa se simta fiinte capabile.
Situatiile de invatare care le ofera sansa de a realiza noi activitati sau de a exersa o noua deprindere ii invata increderea in propriile capacitati- Pot sa fac asta!
Bebelusii dezvolta o imagine de sine pozitiva si incredere in sine prin jocul si interactiunile pe care le au cu adultii din viata lor. Este importanta ca parintii sa le raspunda actiunilor lor prin mesaje, precum –esti istet,te pricepi, de descurci foarte bine, ma faci sa rad, esti amuzant, imi place sa ma joc cu tine, te iubesc!
Aceste mesaje, verbales sau nonverbale ,construiesc si intaresc dezvoltarea conceptului de sine  si de incredere al bebelusului intr-o maniera pozitiva.
 Cand bebelusul vede incantarea de pa fata ta atunci cand face o descoperire-de exemplu sa gaseasca o minge care s-a rostogolit sub scaun sau sa apese pe butonul potrivit pentru a scoate un sunet, aceste lucruri  il vor motiva sa exploreze din ce in ce mai mult si sa invete lucruri noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu