luni, 11 februarie 2013

Diversificarea


Pentru bebelus, trecerea de la alimentul de baza, laptele, la alimentele solide este o etapa importanta. El trebuie sa descopere si sa se obisnuiasca treptat cu gustul alimentelor noi. De aceea, in prima perioada a diversificarii, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 2, 3 zile. Daca micutul refuza un aliment, nu il forta. Incercati din nou peste cateva zile sau renuntati temporar.
 Romanii sunt totalmente perturbati in ceea ce priveste data inceperii diversificarii deoarece timp de zeci de ani diversificarea alimentatiei a inceput la 6 saptamani, pentru ca mama sa poata incepe serviciul la 2,5 luni.Acest lucru a produs foarte multe suferinte de ordin digestiv si imunologic acestor copii, multe dintre acestea ramanand toata viata.

 In ultimii 20 de ani OMS-ul recomanda inceperea diversificarii de la 6 luni considerandu-se ca de la aceasta varsta sugarul are o capacitate de digestie mai buna si poate tolera si digera mai bine si alte alimente, altele decat lapte. Exceptional de rar se poate incepe diversificarea la 5 luni la copiii supraponderali si hraniti artificiali. La copilul prematur e bine sa se inceapa diversificarea dupa 6 kg.(Institutul pentru ocrotirea Mamei si Copilului)

De ce nu este bine sa incepi mai devreme?
In primul rand pentru ca, pana la 6 luni, aparatul digestiv al bebelusului este inca imatur si nu e pregatit sa accepte alimente noi. De asemenea, nici reflexul de masticatie nu este bine dezvoltat. Un alt motiv este ca intro-ducerea prematura a altor alimente favorizeaza aparitia alergiilor. In plus, daca se renunta prea de timpuriu la o masa cu lapte in favoarea altui aliment, exista riscul ca aportul de calciu sa fie insuficient, ceea ce poate afecta mai tarziu dezvoltarea oaselor si a dintilor micutului. 
Multe mamici se straduiesc sa respecte cu sfintenie regulile de baza. Nu trebuie sa procedezi asa. Diversificarea cere flexibilitate, tu trebuie sa adaptezi regulile la necesitatile copilului tau. Totusi, pentru inceput este bine ca dupa fiecare nou aliment introdus sa treaca cateva zile. Asa copilul va avea timp sa se obisnuiasca cu tot ce aduce nou alimentul: gust, consistenta, culoare.

Diversificarea alimentatiei nu se recomanda pana la varsta de sase luni, in cazul copiilor hraniti exclusiv cu lapte matern.Laptele matern este alimentul ideal pentru sugar. Este important ca frecventa meselor de supt sa fie de 8-10 in 24 ore,pentru ca suptul frecvent creste cantitatea de lapte produs de sanii mamei.
Intervalele mai mari de 3-4 ore intre supturi poate duce la o scadere a cantitatii laptelui produs si la nemultumirea sugarului(iritabilitate, plans,respingerea sanului) sau la crestere mica in greutate. Se poate compensa ascest lucru prin punerea la san mai des a bebelusului sau daca acesta refuza, prin mulgere.

Atentie! Este obligatoriu ca in momentul inceperii diversificarii sugarul sa aiba scaune normale si sa nu aiba semne de boala acuta.

  
Principiile diversificarii:
·                                 prioritar – mai intai se da alimentul nou introdus, apoi cel cu care copilul este deja obisnuit;
·                                 progresiv – alimentul nou-introdus va fi administrat in cantitati care vor fi crescute treptat, in timp ce se scade cantitatea din alimentul vechi;
·                                 selectiv – nu se introduc niciodata doua alimente noi in acelasi timp;
·                                 durata unei diversificari este de 7–10 zile;
·                                 copilul trebuie sa accepte alimentul nou. Daca nu il acepta sau nu il tolereaza, se intrerupe si se incearca din nou dupa cinci-zece zile.

Inceperea diversificarii

De regula, pentru sugarul sanatos,primul aliment introdus va fi piureul de legume (morcov,pastarnac,dovlecel,telina,patrunjel,initial in prima saptamana,apoi si cartof,ceapa,frunze verzi-salata,spanac,stevie,loboda).
Ideala este prepararea la oala sub presiune sau la abur, pentru pastrarea vitaminelor.
Se incepe  la masa de la orele 13.00- 14.00 cu 3-4 lingurite de supa in care s-a amestecat morcov pasat pentru a avea o consistenta semilichida si se completeaza cu alaptatul(daca ii este prea foame se incepe cu laptele matern si se completeaza cu supa masa de pranz).
Dupa 3 zile in care se dau bebelusului cate lingurite accepta, se creste consisteta supei prin adaugarea cartofului pasat si al radacinoaselor.(supa crema).
Dupa o saptamana se poate da direct pireul in care se va adauga putin unt sau ulei de masline si la sfarsit supa clara de legume.Se pot adauga si alte legume,preferabil de sezon.
Dupa 3-4 saptamani se poate introduce si carnea de pasare,curcan fiarta separat si pasata fin in piureul de legume.Se alterneaza carnea pasata cu galbenusul de ou fiert tare  care  se va introduce cate un sfert in prima saptamana,jumatate de galbenus in a treia saptamana si intreg dupa o luna de la introducere.O sursa exceleta de grasimi esentiale este avocado.
Ficatul nu este indicat in alimentatia sugarului,contine multe toxine si metale grele.

Ordinea introducerii alimentelor

1.Pireul de legume va inlocui treptat masa de lapte din jurul pranzului,aceasta fiind prima masa complemetara
2.A doua masa complementara la orele 9-10 alcatuita din fructe pasate(mere autohtone,pere evitati pentru inceput fructele exotice si pana la un an fructele de padure),treptat puteti introduce in piureul de fructe cereale,intial fara gluten,apoi dupa 7 luni si cu gluten
3.Ultima masa de diversificare(orele 16-18) va fi alcatuita din cereale alternate cu iaurturi sau branzica proaspata.
Nu uitati :Laptele ramane un aliment de baza,si pana la un an,trebuie sa aiba cel putin 2 mese de lapte dimineata si seara si mai dese la sugarul alaptat la san.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu