vineri, 15 februarie 2013

Acasa sau la cresa?



Studiile au aratat ca ingrijirea la cresa a unui bebelus in primul an poate impiedica dezvoltarea optima a acestuia.Sugarii care stau la cresa mai mult de 20 de ore pe saptamana au sanse mari de a dezvolta forme de atasament nesigur la varsta de un an, sunt mai putin cooperati atunci cand adultii le cer sa faca ceva si maifesta o agresiune sporita in interactiunile sociale cu ceilalti bebelusi.
 
Raportul dintre  numarul ingrijitorilor si cel al bebelusilor, ca si dimensiunea grupului sunt aspecte foarte importante.Asociatia Nationala pentru Educatia Copiilor Mici ( SUA) recomanda un raport de un adult la trei sugari, limitand in primul an dimensiunea grupului la sase persoane, dintre care doi adulti.Majoritatea creselor nu indeplinesc aceste criterii.Insa nici raportul de un adult la trei sugari nu este cu adevarat satifacator.
Ce s-ar intampla daca toti trei ar trebui sa fie tinuti in brate sau hraniti in acelasi timp? Un singur adult nu poate satisface nevoile de ingrijire individuala de buna calitate a trei sugari.
Cand ajung la varsta de doi ani si jumatate- trei ani,copiii nu mai necesita o atentie individuala atat de mare.Ei devin mai sociabili cu ceilalti copii si pot beneficia de o buna ingrijire in grup.Totusi, chiar si la aceasta varsta ,raportul dintre umarul adultilor si cel al copiilor ar trebui sa aiba o valoare inalta.
Daca trebuia sa lasati pe altcineva sa ingrijeasca de bebelusul dumneavoastra, cel mai bine este sa-l lasti in grija unei persoane calde si iubitoare.Daca nu aveti alta varianta decat cresa, incercati sa nu lasati bebelusul mai mult de 20 de ore pe saptamana in primul an de viata.Cand bebelusul este cu dumneavoastra, acordati-i cat mai multa atentie cu putinta.
Sa nu va surprinda ca bebelusul plange cand este cu dumneavoastra dupa ce a stat in grija altor persoane, chiar daca cel care a avut grija de el v-a asigurat ca bebelusul a fost extrem de bine dispus cat timp a fost plecati.Bebelusii isi pastreaza de regula plansul pentru acele persoane cu care se simt in cea mai mare siguranta.Desi plansul bebelusului va poate enerva dupa o zi incarcata la serviciu, aduceti-va aminte ca dragostea si sprijinul dumneavoastra in acele momente sunt exact lucrurile de care are nevoie bebelusul ca sa se descarce de stresul acumulat in timpul zilei.

Sursa Aletha Solter- Bebelusul meu intelege tot, Editura Cosmos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu