miercuri, 20 februarie 2013

Etapele dezvoltarii psihologice a copilului pana in trei ani

 


Dezoltarea psihologica a unui bebelus are loc in etape.Intr-o ordine ideala, mai intai bebelusii se ataseaza de parintii lor si-si construiesc abilitatile de explorare ale lumii din jurul lor.
Pe masura ce se constituie relatia de incredere intre copil si parinti,bebelusul castiga increderea de a face fata separarii temporare.
Adaptarea
De la nastere la trei luni,aceasta perioada reprezinta nevoia nou-nascutului de a se simti in siguranta, dupa perioada intrauterina.Emotiile pe care le traieste si experientele senzoriale il pot inspaimata si simte acum o nevoie primara de a fi linistit si recomfortat de parintii sai.Modul in care acestia raspund semnalelor bebelusului duc la formarea asa umitelor “amintiri implicite”care influenteaza modul in care beblusul isi va construi relatiile interumae si comportamentul.

Atasamentul

Intre 2 si 6 luni, un bebelus isi dezvolta o legatura puternica si profunda cu parintii sai.Cand acestia raspund consistent nevoilor sale, el invata sa aiba incredere in ei.Aceasta incredere este necesara pentru ca bebelusul sa invete sa se separe cu usurinta.Cei care nu ajung la acest sentiment de incredere , dezvolta un atasamet insecurizant si pot creste cu sentimental ca nu sunt iubiti sau nu sunt demni de a fi iubiti.

Diferentierea

De la 4 la 9 luni, bebelusul face progrese in procesul de diferentiere.Invata sa fie atent si la alte stimulari decat cele venite din partea parintilor, inclusiv jucarii si stimuli luminosi, iar prin noile achizitii motorii micutul invata sa apuce si sa se deplaseze,  descoperind  lumea din jurul sau , dicolo de fetele familiare.
Separarea
Etapa separarii dureaza pana cand bebelusul ajunge la 15 luni.In acest timp,el are nevoie sa exerseze separarea de parinti,in timp ce se afla la o distanta care ii permite sa-I auda si sa-i vada la nevoie. El exploreaza si se joaca, castigand o constiinta a sinelui dincolo de imbratisarea parintilor.Ei au inca nevoie sa se intoarca la acea imbratisare petr ca increderea lor sa se cimenteze.Cu cat aceasta incredere este mai solida,cu atat va fi mai fericit sa se indaparteze si sa exploreze  pe cont propriu.
Individuarea
Pana la varsta de 3 ani, copilul este intr-o faza de individuare.Constientizeaza ca este o persoana separata de parintii sai, sau de cei care-l ingrijesc.Uneori aceasta constietizare a separarii le creeaza teama mai degraba decat un sentiment al puterii si independentei, si atunci copilul se agata de mama ,tanjind dupa apropierea pe care au a vut-o atunci cand era bebelus.Aceasta lupta intre  nevoia de apropiere si dorinta de independenta se atenueaza in jurul varstei de 3 ani. Din acest stadiu de dezvoltare,copilul acepta de obicei un anumit grad de autonomie si realizeaza si avatajele de a face alegeri pe cont propriu.Copiii care trec prin acest proces de individuare invata sa-si exprime frustrarea, furia si sa foloseasca cuvantul”nu” si sa devina mai independenti fara a pierde insa contactul cu cei apropiati.


Referinte

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu