miercuri, 23 ianuarie 2013

Hrana si obiceiurile sanatoase

  

      Hrana, siguranta si stabilitatea unui camin, somnul sunt nevoi primare, pe care se fundamenteaza cresterea si dezvoltarea sanatoasa a unui copil.Ele raman nevoi fundamentale pe toata durata vietii si pentru un adult, insa modul in care sunt gestionate  aceste aspecte in primii ani de viata se constituie intr-o adevarata programare a obiceiurilor legate de hrana, somn, igiena,perpetuate de-a lungul vietii .
       Este bine cand aceste mosteniri din copilarie sunt sanatoase, insa, priviti  realitatea in care traiesc copiii nostri astazi , ea a devenit neprietenoasa, chiar nociva formarii unor deprinderi sanatoase legata de hrana, somn, miscare,afectand dezvoltarea fizica a copiilor in ansamblul ei.
       Sa ne gandim la modul in care ne hranim copiii; acordam un interes major acestui aspect in special  in primul an de viata, cand preocuparile parintilor si pediatrilor sunt mai degraba legate de cantitatea mancarii  decat de calitatea ei (mananca  copilul suficient, ia in greutate conform graficelor?).
 Apoi ii educam ,constient sau nu, potrivit cu propriile noastre obiceiuri alimentare, unele perpetuate de la parinti,altele dobandite ca urmare a adaptarii la realitatea stresanta in care traim azi.
De cele mai multe ori, nu constientizam cat de toxice sunt pentru copii nostri, atat la nivel fiziologic, cat si psihologic aceste obiceiuri.
Specialistii in sanatatea fizica si psihica a copilului constata cu ingrijorare o gama de afectiuni cronice si acute, provocate sau influentate de toxicitatea modului de hranire care s-au inmultit ingrijorator la copiii de varsta mica: alergii alimentare si respiratorii, astm, infectii gastrointestinale, diabet, obezitate, leucemii, anorexii, bulimii, sindromul ADHD, tulburari comportamentale, depresii.
 Educatia  pentru sanatate incepe devreme, si incepeti in primul rand cu dumneavoastra, Nu veti putea niciodata sa va convingeti copilul  cu argumente  de genul:este bine pentru tine sa…, copiii trebuie sa… insa eu sunt adult si am voie( sa mananc ce vreau, sa fumez, sa beau ,etc).Veti crea sentimente de nedreptate, opozitionism si frustrare.
Pentru a detoxifia modul de hranire al copiilor nostri,  este important sa tinem cont de atributele   parintelui eficient- blandete si fermitate.
Asadar un climat placut,relaxat este foarte important, atat pentru motivatia de a sta la masa si a manca , cat si pentru metabolizarea hranei si asimilarea ei.Mai ales la bebelusi si copii mici, hrana este foarte legata de emotii, poate fi acceptata sau nu ,asimilata sau nu, in functie de contextul afectiv familial.Este important ca mesele sa fie momente speciale , cand intreaga  intreaga familie se reuneste si comunica, asa ca uitati de regula de altadata-“ la masa nu se vorbeste” .
De asemenea , copilul nu trebuie fortat, amenintat, santajat, pacalit sa manance ce sau cat vrem noi. Asigurati-va ca are 2-3 optiuni si lasati-l sa aleaga singur, si asta de la varste mici; asfel va asigurati ca se formeaza obiceiul sanatos de a manca atat cat are nevoie si de a-si regla singur senzatia de foame si satietate. Petru a-l motiva pozitiv, implicati-l in prepararea sau servirea hranei, in aranjarea mesei si faceti ca aspectul macarii sa fie cat mai placut.Vorbiti despre ce mancati cu entuziasm si placere si faceti atmosfera placuta si relaxata.
In privinta regulilor, ele trebuie sa fie coerente si adoptate de ambii parinti ; hotarati ce hrana este sanatoasa si  stabiliti valorile familiei dumneavoastra chiar daca, sau mai ales daca sunt impotriva a ceea ce face “toata lumea” si explicati aceasta copilului oricat de mic ar : "In familia noastra  noi facem asa..."
 Respectati un orar zilnic, totusi nu foarte rigid,copiii au nevoie de portii mici si mai dese  ,  nu manancati in timp  ce va  uitati la televizor si nu cumparati pentru voi alimente nesanatoase despre care sa-i spuneti copilului ca voi aveti voie sa le mancati, dar el nu .Nu  uitati ca el invata in primul rand prin imitatie ,asadar fiti exemplul a ceea ce vreti sa dezvoltati si cultivati la copilul vostru.E un dar pentru toata viata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu