luni, 21 ianuarie 2013

Cum stimulam dezvoltarea bebelusului?

Parintii sunt raspunzatori pentru cele mai importante experiente de invatare pe care la va avea vreodata copilul lor: cele  la care este expus inainte de a se naste si in primii doi ani dupa nastere.Existenta unei stimulari timpurii adecvate este importanta pentru ca lipsa ei poate incetini dezvoltarea bebelusului dumneavoastra.
Cu cat sugarii sunt tinuti in brate, leganati sau atinsi mai mult in primele luni de viata, cu atat vor fi mai bune realizarile lor in plan intelectual,  incluzand aici capacitatea de orientare in spatiu,memoria, usurinta in exprimarea verbala si coeficientul de inteligenta.
 
Alegerea jucariilor adecvate vi se poate parea o sarcina coplesitoare.Ea este extrem de simpla si nu necesita cunostinte de dezvoltare a copilului, pentru ca cel mai bun lucru pe care-l puteti face este sa-l lasati pe copil  sa faca cam ce-ar vrea el sa faca. Dumneavoastra  nu ar trebui decat  sa va urmariti cu atentie copilul, deoarece acesta va va arata ca este pregatit sa faca.Daca nu  va avea nimic de  invatat de la o jucarie, o va ignora.
Daca este insa pregatit pentru o anumita jucarie si poate invata ceva de la ea potrivit stadiului  de dezvoltare in care se afla va fi greu sa-l opriti sa se joace cu ea.Acelasi lucru este valabil in cazul jocurilor sau activitatilor.
Nevoia de stimulare seamana cu un fel de foame fizica si, la fel ca in cazul mancarii, bebelusii par a sti ce jucarii sau activitati sunt potrivite intr-un anumit moment.Asadar singurul indrumator de nadejde in privinta stimularii este bebelusul dumneavoastra.

 Dupa Aletha Solter – “Bebelusul meu intelege tot”, Editura Cosmos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu