miercuri, 23 ianuarie 2013

Nevoia de iubire


Prima si cea mai importanta nevoie a unui copil este sa fie iubit.Fiecare copil este asemenea unui pahar gol si singurul mod in care acest pahar poate fi umplut este de a-i arata copilului dragoste.Doar atunci cand paharul este “plin de da peste el” copilul poate incese sa daruiasca la gandul lui dragoste. Copilul tau are nevoie sa fie alintat, mangaiat si imbratisat, sa se simta aproape de tine, sa i se ofere caldera si confort emotional, sa se simta dorit si inteles.A-i implini doar nevoile fizice, de hrana si ingrijire, nu este suficient.Multi copii au stagnat din crestere sau chiar au murit, in ciuda ingrijirii fizice adecvate care li s-a oferit, pentru simplul fapt ca le-a lipsit dragostea.
 
Nu este suficient ca voi sa simtiti, sa credeti sau chiar sa stiti ca va iubiti copilul, ci copilul trebuie sa perceapa el insusi aceasta dragoste, altfel ea nu are nici o valoare. Este deosebit de important sa-i arati copilului ca este iubit, in principal in primii ani de viata. De multe ori copiii nu simt ca sunt iubiti.Ei spun: parintii mei ma iubesc doar atunci cand iau note bune, cand ma imbrac singur sau cand imi fac curat in camera.Cand sunt bun ma iubesc, altfel-nu. Acesti copiii nu inteleg ca sunt iubiti pentru ceea ce sunt ei,in mod individual, neconditionat, independent de niste cerinte.Ei simt ca parintii lor ii iubesc in mod conditionat siexista un mare pericol in acest fel de dragoste.
Este destul de usor sa iubesti un copil atragator, sanatos, cu o fire placuta.Dar nu toti copiii se nasc cu asemenea trasaturi si nu toti au parte de timpuru de experiente care sa-i modeleze, facandu-i sa ajunga niste persoane atragatoare si usor de iubit.De fapt, pe la varsta de doi ,trei sau patru ani, in unii copii a fost deja imprimat un comportament negativ, deoarece au fost tratati cu o asa lipsa de respect, incat ajung sa para ca resping orice manifestare de acest fel. Parintii s-ar putea sa nu vada ca acest comportament negativ este de fapt un strigat de iuibire, iar atunci cad iubirea asteptata de copil intarzie, este posibil sa aiba loc niste reactii in lant, iar parintii vor avea, drept raspuns,tendinta de a-l respinge si mai mult pe copilul neiubitor.Parintii nu trebuie sa uite nici o clipa ca un copil care are un comportament suparator este un copil care are nevoie cel mai mult de dragoste, de compasiune, de ajutor.Copilul care va pune cel mai mult rabdarea la incercare are cel mai mult nevoie de dragostea voastra.Copilul care musca,fura, loveste sau foloseste cuvinte urate este posibil ca prin aceasta, sa nu faca altceva decat sa te puna la incercare si, in mod inconstient sa te intrebe: Poti sa ma iubesti chiar si atuci cand sunt atat de ingrozitor?

Din Kay Kuzma- Intelege-ti copilul,Editura “Viata si Sanatate”, Bucuresti 1993

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu