luni, 21 ianuarie 2013

Ce jocuri ma pot juca cu bebelusul meu?


Pe langa joaca cu obiectele, un alt fel de joaca presupune participarea adultilor in locul folosirii obiectelor sau jucariilor.Aici intra toate  micile jocuri prostesti pe care parintii le joaca cu bebelusii lor, interactiunile spontanecare stau la baza formarii unei relatii de atasament sanatoase.Cand parintii sunt foarte atenti la nevoile bebelusilor, aceste schimburi reciproce cotidiene ii ajuta pe cei din urma sa capete incredere in fortele proprii, un simt al increderii, sigurantei, reciprocitatii, umorului si bucuriei.Aceste jocuri il ajuta in plus pe bebelus sa capete aptitudini cognitive si interpersonale.
Rasul este foarte important in crearea unor relatii de atasament, ca si in eliberarea bebelusilor de starile de incordare.
Cam dupa varsta de 5 luni bebelusii incep sa rada, aceasta fiind o forma importanta de detensionare(asemenea plansului).In vreme ce plansul poate ajuta la eliberarea sentimentelor de suparare, frustrare sau groaza, rasul pare a ajuta la eliminarea sentimentelor de teama si neliniste mai usoare.

Jocurile de conditionare
De indata ce bebelusul este destul de mare sa gangureasca sau sa  intinda mainile sa va atinga fata, puteti sa va jucati niste jocuri care se bazeaza pe relatia dintre cauza si efect. Cand bebelusul initiaza o actiune, ii puteti raspunde intr-un mod amuzant. De pilda, daca el va atinge nasul, ii puteti raspunde  “ tiit” pe un ton pitigaiat, repetand acest lucru daca va atinge nasul inca o data.Bebelusilor le plac foarte mult aceste jocuri; ei vor invata repede sa repete actiunea care a provocat acea reactie amuzanta din partea dumneavoastra. Puteti de asemenea sa imitati miscarile sau sunetele produse de bebelus.Acest gen de interactiune le permite bebelusilor sa afle ce inseamna cauza si efect si ii ajuta sa faca cunostinta cu ideea de dialog in care partenerii fac cu schimbul. De asemenea, in sufletul bebelusilor ia nastere un sentiment de putere, pentru ca reactia dumneavoastra depinde de comportamentul lor. Trebuie sa fie un sentiment foarte placut din moment ce toata lumea este mai mare decat ei, iar existenta lor cotidiana este imprevizibila si confuza.

Joaca absurda
Numesc joaca absurda acel gen de jocuri pe care bebelusii le inventeaza spontan atunci cand fac in mod intentionat ceva gresit, pentru a se elibera prin ras de tensiunile rezultate din frustrarile anterioare.Acest gen de joaca stimuleaza creativitatea si simtul umorului.De fapt, multi comici talentati (precum Charlie Chaplin) starnesc rasul prin greselile pe care le fac.Aceasta le permite oamenilor sa se elibereze de tensiunile asociate starilor de anxietate, jena si sentimentelor de incompetenta.Asadar comedia este o arta terapeutica.Daca-i oferiti bebelusului libertatea de a se purta “prosteste” uneori, el se va pricepe mai tarziu sa creeze situatii amuzante, lucru care a avea efecte terapeutice asupra lui.

Jocurile de separare
Jocurile de separare ii pota juta foarte mult pe bebelusi sa depaseasca nelinistea pe care le-o creeaza separarea, precum si sa satbileasca o relatie de atasament sanatoasa cu cei care au grija de ei.Cucu-bau este un important joc de separarea pe care-l joaca parinti si bebelusi din intreaga lume.In acest joc se produce o intrerupere a contactului vizual dintre parinte si bebelus.Frica pe care o produce acest joc are legatura cu nelinistea provocata de separare si eventual cu traumele suferite la nastere.Pentru un bebelus, separarea de mama chiar poate semnifica moarte, prin urmare acest joc atinge emotiile cele mai profunde.
Bebelusului ii va placea sa se joace cucu-bau atata vreme cat va sti ca n–ati disparut cu adevarat.Daca stati ascunsa prea mult timp, probabil ca va plange.
Cad bebelusul se taraste, jocul cucu-bau se poate juca punand un cearceaf peste el si prefacandu-va ca nu-l gasiti, atingadu-l  prin cearceaf insa, pentru a-l asigura ca totul este in regula.Dupa ce bebelusul invata sa mearga, de-a v-ati asunselea este un joc de separare pe care-l puteti juca cu el.Pe langa faptul ca va ajuta copilul sa-si alunge teama de separare sau moarte , jocul de-a v-ati ascunselea il va ajuta sa inteleaga lumea din punctul de vedere al altcuiva, ceea ce constituie o importanta aptitudine cognitiva.

Jocuri de inversare a raportului de forte
Anumite genuri de activitati ii ajuta pe bebelusi sa scape de sentimentele de neajutorare cronica.Elementul esential al aceptor jocuri este acela ca adultul se preface ca este slab, incompetente, nestiutor sau speriat.Unul din jocurilr preferate de majoritatea bebelusilor si copiilor mici este cel intitulat “ doblara-ma”.Daca-l lasati pe bebelus sa va impinga, dupa care cadeati teatral, prefacandu-va ca nu aveti destula putere, bebelusul probabil ca va rade din tot sufletul si va vrea sa repetati jocul.Pe masura ce va creste, copilului ii va place poate sa joace acelasi joc sub o alta forma, cea a unei batai cu perne din care sa iasa invingator. Nu trebuie sa va faceti griji ca acest gen de joaca il va face sa devina agresiv. Dimpotria, rasul va contribui la disiparea energiei rezultate din acumularea emotiilor.

Jocurile de atac
Dintre jocurile de atac pe care se pare ca bebelusii le agreeaza fac parte suflatul pe burta acestora, “ciugulitul” urechilor sau degetelor de la picioare, lovirea usoara a capetelor insotita de rostirea expresiei “buu” si rostirea cuvintelor “te prind” insotita de prinderea bebelusului de mijloc.

Activitati bazate pe miscare si contact fizic
     -Tineti-l pe bebelus in brate sau leganati-l sau dansati cu el dupa muzica
     -Stand pe scaun , asezati-l in picioare si ridicati-l usor
     -Saltati-l pe genunchii dumneavoastra ca si cum ar merge pe cal
     -Intindeti-va pe spate cu genunchii ridicati si lasati-l pe bebelus sa alunece pe picioarele dumneavoastra pana pe abdomen
     - Luati-l pe bebelus in spate si plimbati-va cu el
     -Spuneti poezioare care presupun atingerea unor parti ale corpului, cum ar fi Jocul degetelelor, atingand pe rand degetele de la mana ale bebelusului


Aletha Solter- Bebelusul meu intelege tot, Editura Cosmos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu