luni, 25 martie 2013

Cum sa facem despartirea de copil mai usoara?




Atasamentul copilului fata de parintele sau si protestele si plansul in momentele separarii  in primii ani de viata sunt indicatori ai unei dezvoltari emotionale sanatoase si a unei relatii securizante intre cei doi.
Despartirea  de copil care se face odata cu intoarcerea mamei la munca trebuie facuta in etape si pregatita tranzitia spre noua etapa- o alta persoana care se ocupa de micut sau intrarea la cresa.

Intr-o prima faza, in primele luni de viata,jocul de tipul cucu-bau ,v-ati ascunselea il familiarizeaza pe copil cu ideea de permanenta a obiectelor , acestea nu dispar chiar daca nu mai sunt in raza sa vizuala- dispari, dar apari!
Apoi  separarile de scurta durata 10-15 minute, cu timpul intervalul crescand la o ora, doua si mai tarziu la cateva ore.
Sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a diminua anxietatea de separare, normala a bebelusului:
-asigurati-va ca persoana cu care ramane bebelusul este de incredere, este familiarizata cu copilul si  atenta la nevoile acestuia
-stabiliti din timp ritualuri de separare- pupici, imbratisari,facut cu mana
-pregatiti activitati interesante, atractive pe care copilul le face in lipsa d-voastra
-fiti atenti la propriile sentimente legate de separare; propria dificultate accentueaza insecuritetea copilului si ingreuneaza situatia.Verbalizati ceea ce simtiti-mi-este si mie greu sa ma despart de tine, dar e timpul sa ma intorc la munca, asta fac adultii!
-bucurati-va cand va revedeti si acceptati-i plansul daca acesta apare: micutii incearca sa-si controleze emotiile pe timpul cand sunteti plecati si se elibereaza prin plans de toata tensiune acumulata, simtindu-se in siguranta in bratele parintelui pentr a se descarca
- petreceti timp impreuna si acordati-i atentie exclusiva si momente speciale, cu multe imbratisari si zambete

Un comentariu: