luni, 28 ianuarie 2013

Cum stimulam independenta bebelusului



O saltea de pat plasata jos, pe podea, reprezinta un loc de unde bebelusul tau poate vedea lumea si o poate explora fara a fi obstructionat de barele si aparatorile unui patut. Cand el poate dormi pe aceasta saltea in primii trei ani de viata, se poate misca liber, se poate ridica cand are nevoie sau se poate culca singur , dupa cum simte nevoia sa o faca, dandu-si  curs ritmurilor sale naturale.

Plasati cateva din jucariile si cartile copilului pe rafturi joase in camera lui,pentru a avea acces la ele atunci cand isi doreste.Asigurati-va ca prizele sunt protejate si nu exista alte pericole la nivelul lui- obiecte care se pot sparge, cordoane ale draperiilor, rafturi instabile, etc.
 

2.Invatati-l pe bebelus sa asocieze patul cu locul in care el doarme

Atunci cand bebelusului i-e somn sau cand vine timpul pentru culcare puneti-l pe saltea, astfel incat sa asocieze acest loc cu locul pentru dormit.Incercati sa nu-l leganati pentru a adormi, intrucat acest obicei poate crea o dependenta de leganat ca modalitate de a putea adormi.
Permiteti-i sa se dea jos din pat, de-a busilea cand si-a terminat somnul si sa se joace cu jucariile si cartile pe care le-ati plasat la un nivel accesibil in camera lui.Acest fapt ii da bebelusului sentimentul controlului asupra somnului si stimuleaza obiceiul de a se duce singur la culcare atunci cand i-e somn si de a de distra singur  dupa ce se trezeste. Daca este plasat intr-un patut in care nu are nimic cu care sa se joace, singurul lucru pe care-l poate face este sa planga pentru
                                                                          ca cineva sa vina sa-l elibereze.
    
3.Acorda timp pentru ca acest obicei al dormitului sa se realizeze

Nu te gandi ca doar pentru ca tu te-ai gandit ca este timpul pentru somn, bebelusul tau va merge direct sa doarma pe salteau lui.Poate plange la inceput si chiar sa plece din pat inainte de  adormi.Totusi, daca sunteti perseverenti in a-l invata ca salteaua este locul de dormit, si daca nu ii este inca somn se poate juca cu jucariile lui, veti observa ca va invata se se aseze pe saltea cand e obosit si somnoros si se va trezi bucuros sa se joace dupa ce se trezeste.
Traducere site: http://aidtolife.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu